bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

OCTAVIAN GOGA

ELEV   Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.8
Bārlad , Str. N. Tonitza , Nr. 20, cod 731059 ,Tel./Fax 0235 411813
e-mail sergiu_sandru@yahoo.com
                                                                                                                                                             

PREZENTARE
BIOGRAFIE
BIBLIOGRAFIE

 

Octavian Goga trăieşte īn conştiinţa noastră literară īn primul rānd ca un mare poet. Contemporanii lui au avut īnsă īn persoana lui Goga şi revelaţia unui strălucit gazetar, precum şi a unui orator de īnalta clasă. Structura eminamente combativă, O.Goga reprezintă cazul fericit al īmbinării poeziei cu acţiunea, continuānd tradiţia scriitorilor paşoptişti din pilda cărora şi-a hrănit propriile-i crezuri ideologice şi artistice.    Publicistica lui O.Goga face parte integrantă din activitatea sa politica, reflectāndu-i culmile şi scăderile. Atitudinea etică si civică din jurnalistica lui O.Goga derivă dintr-o concepţie responsabilă si exigentă despre misiunea gazetarului. Īn acest punct poetul şi publicistul se īntālnesc.

    Īn cadrul dezvoltării poeziei romānesti, Octavian Goga este cel mai autentic continuator al lui Eminescu, nu īn sensul imaginii epigonice, de felul celei a lui Vlahută  si a altora din jurul său, ci īn īntelesul profund al cuvāntului. Prin excelenţă liric, Goga este, ca şi Eminescu, un exponent al poporului. Ceea ce l-ar deosebi de īnaintaşul său ilustru ar fi mesianismul mai accentuat, mai vizibil in expresie, tendinţa de a striga ca un profet durerile celor de peste munţi. Īn Fragmente autobibliografice (Bucureşti, Cartea romāneasca, 1934) poetul mărturisea: "Eu, grăiesc structurii mele sufleteşti, am crezut īntotdeauna că scriitorul trebuie sa fie un luptător, un deschizător de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte, un om care filtreaza durerile poporului prin sufletul lui si se transformă īn trāmbita de alarmă". īnsă, de alta parte, plecānd de la Eminescu, Goga a intuit mai mult ca oricare altul valoarea poetică a doinei, a cāntecului de jale, murmurat ca pentru sine īnsuşi, dar cu atāt mai emoţionant, mai convingător, mai omenesc.